Therapieën

Wat is Focussen? Wat is Therapie?

Vrede, geen oorlog!
Begin bij jezelf;
Leer Focussen!

Leren luisteren naar je hoofd , je hart en je buik.
Luisteren naar de wijsheid van je lijf.
Je innerlijke strijd, innerlijke deelaspecten en daardoor jezelf beter leren kennen.
Heldere keuzes maken, met je verstand én je gevoel.
Jezelf leren ondervragen en in alle lagen ontvangen.

 

beeldjesFocussen is een natuurlijke vaardigheid die ontdekt werd door onderzoekers die keken naar wat mensen doen wanneer ze positieve veranderingen doormaken.
Het vermogen om te focussen is iets waar we in aanleg allemaal toe in staat zijn. We worden allemaal geboren met het vermogen te weten hoe we ons op elk willekeurig moment voelen. Maar bij de meesten van ons hebben ervaringen van pijn en vervreemding in onze jeugd en door onze cultuur ertoe geleid dat we het vertrouwen in ons lichaam en in onze gevoelens verloren hebben. We moeten opnieuw leren 'focussen'.

Focussen is het proces van luisteren naar je lijf op een zachtaardige, accepterende manier. Je hoort dan de boodschappen die jouw ‘innerlijk’ je stuurt. Het is een proces van respect voor de wijsheid binnenin jou, waarbij je jezelf bewust wordt van die dieper liggende laag van weten, die zich via je lichaam kenbaar maakt. Als je naar je lijf luistert, leidt dit tot lichamelijke ontspanning, meer inzicht, en tot positieve veranderingen in je leven. Je gaat jezelf beter begrijpen, je gaat je beter voelen en je gaat je leven meer inrichten zoals je het zelf wilt.
(citaat uit De kracht van focussen van Ann Weiser Cornell)

Focussen kan heel goed gecombineerd worden met therapie; Therapie is voor mij: zorgen voor heelheid. Wanneer je niet meer heel bent, zal dit ergens tot schade in je lichaam, je emoties of sociale leven leiden. Deze schade kan maken dat je ongelukkig wordt of ziek, er is een verstoring ontstaan in de unieke samenstelling van de persoon.
We gaan samen zoeken naar de overlevingspatronen die je hebt leren gebruiken (vaak onbewust), om zo goed mogelijk te overleven. Van deze patronen of strategieën kun je echter wel last krijgen. Ze kunnen je belemmeren bij bijvoorbeeld het maken van keuzes die werkelijk bij jou passen.

beeldjes02Mijn begeleiding hierbij is nooit dwingend of manipulerend maar altijd volgend, met respect voor je grenzen, uitnodigend, suggererend. Ik ben er van overtuigd dat alle antwoorden op jouw vragen binnen in jezelf te vinden zijn. Ik hoef vaak alleen die weg naar binnen te ondersteunen en je te leren dat je dat vertrouwen kunt. Ik luister dan ook naar je vanuit mijn hoofd, hart, buik en soms ook handen. Soms gebruik ik lichaamswerk en bewustwordingsmassage om die patronen ook ín je lijf duidelijker te laten voelen.
Middels ontspanningsmethoden, soms diepe ontspanning (trance) is het makkelijker bij die onbewuste lagen te komen. Daar vind je vaak onverwerkte herinneringen. Herinneringen die dan alsnog boven komen en vooral erkent willen worden, willen dat je er als volwassene bij kunt zijn en ze alsnog kunt voelen en zien hoe het was, hoe het werkelijk was en hoe jij daarmee in vrede kunt komen, in je volle kracht kunt gaan staan.

Er bestaat een wereldwijd focusnetwerk waar je deel van uit kunt maken.
Het focustrainingsprogramma wordt aangeboden in vier workshops.

Telefonisch Focussen

Nu ook telefonisch focussen, zowel individuele sessies als workshops. Het werkt echt!

  • Wanneer je alleen of in een groepje, comfortabel vanuit je eigen omgeving, je huis, wilt leren focussen,
  • wanneer het fysiek moeilijk is om te reizen of wanneer je ziek bent, kun je toch leren focussen via de telefonische verbinding met mij.

Zeker met een headset is de verbinding als heel dichtbij. Je wordt niet afgeleid door visuele indrukken, je hebt je handen vrij, je aandacht blijft vaak makkelijk bij het ervaren gevoel en je eigen beleving.

Voor meer informatie; mail of bel!

Lesmaterialen

Boeken:

- De kracht van het focussen Ann Weiser Cornell /The radical acceptance of  everything/Focusing in clinical practice.
- Focussen van E.T. Gendlin/Focusing oriented therapy.
- Focussen en dromen van E.T. Gendlin
- De focusing student's manual Deel 1 e n 2/Focushandleiding deel 1 en 2 vertaald door mij.

-focussen van Erna de Bruijn.

Cd’s:

- Introductie focussen en leren focussen (Vertaling van A.W. Cornell) Deel 1 en 2
- Focussen introduceren

Zie ook het overzicht van lesmaterialen.